Hoe Biotechnologie Landbouwgoederen Verbetert
3 november

Vervuiling beïnvloedt elk levend wezen op de planeet. Pogingen om de vervuiling ernstig te verminderen, blijven in een sneller tempo doorgaan met de komst van een groeiende bezorgdheid over de opwarming van de aarde.

Recycling, sanering van water, bodem en atmosfeer worden federaal verplicht om bijkomende vervuilingsproblemen tegen te gaan. Veel industrieën zijn nu genoodzaakt om verouderde besmettingscontroles te vervangen door ultramoderne apparatuur die besmetting terugbrengt naar de status van dichtbij.

Een aantal hiervan wordt gedaan via het gebruik van biologische systemen die verontreinigende stoffen naar een veiliger niveau brengen. Dit vertaalt zich in schonere lucht, bodem en water, elk van de meest noodzakelijke voor het blijvende succes van de landbouwindustrie.

Wat Is Uw Landbouwbiotechnologie?

Agrarische biotechnologie is een groep van wetenschappelijke methoden zoals de ontwikkeling van planten, dieren en micro-organismen.
Wetenschappers hebben keuzes gemaakt op basis van een bewustzijn van DNA om de landbouwgroei te verbeteren. Biotechnologie, uitgaande van het vermogen om genen te herkennen die voordelen kunnen opleveren voor bepaalde planten en het vermogen om heel precies met die kenmerken te werken, vergroot het vermogen van veredelaars om planten en vee te verbeteren.

Hoe Wordt Agrarische Biotechnologie Gebruikt?

Genetische manipulatie: onderzoekers hebben van het ene organisme naar het andere ontdekt hoe genen kunnen worden verplaatst. Genetische modificatie (GM), genetische manipulatie (GE) of genetische augmentatie (GI) worden dit toevallig genoemd. Ongeacht de titel, door het toevoegen van genen (DNA) van een ander organisme, maakt de methode de overdracht van nuttige eigenschappen (zoals immuniteit tegen ziekten) naar een plant, dier of micro-organisme mogelijk. Tot nu toe zijn bijna alle planten verbeterd met verplaatst DNA (vaak GM-planten of GGO’s genoemd) gemaakt om boeren te helpen de productiviteit te verbeteren door gewasschade door onkruid, insecten of kwalen te verminderen.

Moleculaire markers: Traditioneel fokken omvat keuze op grond van waarneembare of meetbare kenmerken van individuele gewassen of dieren. Door het DNA van een organisme te onderzoeken, kunnen wetenschappers gewassen of dieren kiezen met een gen dat wenselijk is, zelfs bij het ontbreken van een voor de hand liggend kenmerk, met behulp van moleculaire markers. Het fokken is daardoor nauwkeuriger en succesvoller.
Het International Tropical Agriculture Institute heeft bijvoorbeeld moleculaire markers gebruikt om onder andere bruchide (een kever) resistente cowpea, ziekteresistente witte yam en cassaveresistente mozaïekziekte cassave te verkrijgen.
Een ander gebruik van moleculaire markers is het detecteren van ongewenste genen die in toekomstige generaties kunnen worden verwijderd.

Moleculaire diagnostiek: Moleculaire diagnostiek is een zeer nauwkeurige en specifieke techniek om genen of genproducten te ontdekken. In de landbouw wordt moleculaire diagnostiek gebruikt om ziekten bij gewassen en vee beter te diagnosticeren.

Vaccins: Vaccins afgeleid van biotechnologie worden gebruikt bij dieren en mensen. Ze zijn misschien goedkoper dan traditionele vaccins, beter en/of veiliger. Ze zijn ook stabiel bij kamertemperatuur en vereisen geen gekoelde opslag; dit is echt een groot voordeel voor tropische kleine boeren. Sommige zijn nieuwe vaccins die voor het eerst bescherming bieden tegen specifieke infectieziekten. Biotechnologie is bijvoorbeeld vanuit de Filippijnen gebruikt om een verbeterd vaccin te maken om runderen en waterbuffels te beschermen tegen bloedvergiftiging, een belangrijke doodsoorzaak voor beide soorten.

Weefselkweek: Weefselkweek is plantenregeneratie van ziektevrije plantcomponenten uit het laboratorium. Deze methode maakt het mogelijk om ziektevrij oogstplantmateriaal te repliceren. Citrusvruchten, ananassen, avocado’s, mango’s, bananen, koffie en papaya zijn voorbeelden van gewassen die met weefselkweek zijn gemaakt.

Hoe Lang Wordt Biotechnologie Al Gebruikt In De Landbouw En De Voedselproductie?

In 1990 kwam het eerste biotechnologische voedingsmiddel (een enzym dat wordt gebruikt bij de kaasproductie en ook een bakgist) op de markt. Sinds 1995 kweken boeren genetisch gemodificeerde planten. In 2003 plantten zevenduizend boeren biotech-planten in 18 staten – meer dan 85 procent van deze arme boeren uit ontwikkelingslanden. In ontwikkelingslanden is bijna een derde van die wereldwijde biotechnologische gewassen verbouwd.

Zal Agrarische Biotechnologie Economische En Sociale Gevolgen Hebben?

Een beschermde en adequate voedselvoorziening, gekweekt op een ecologisch verantwoorde manier, is essentieel voor de mensheid. Zoals elke technologie zullen er fiscale en sociale gevolgen zijn voor de biotechnologie in de landbouw. Sinds hun debuut worden verbeterde planten rigoureus gebruikt met behulp van biotechnologie, met voordelen zoals het verminderen van het gebruik van pesticiden. Agrarische biotechnologie is slechts één van de vele factoren die het welzijn en de gezondheid van boeren en andere groeiende wereldburgers beïnvloeden. Naarmate biotechnologie zich blijft ontwikkelen, is het van cruciaal belang om de rol die het in de samenleving moet spelen te identificeren door middel van een feitelijk en open publiek discours.